Home Numerosănătate Placebo/Nocebo

Placebo/Nocebo

0
Placebo/Nocebo
Foto: Gerd Altmann (Pixabay)

„Dacă crezi că poți sau dacă crezi că nu poți….ai dreptate” (Henry Fonda)

„Medicul Clifton Meador, din Nashville, a avut în 1974 un pacient, Sam Londe, vânzător de pantofi ajuns la pensie, care avea cancer la esofag, afecțiune considerată 100% fatală la vremea aceea. Londe a fost tratat de cancerul respectiv, însă întreaga comunitate medicală „știa” că acest cancer avea să reapară. Așa că moartea lui Londe la câteva săptămâni nu a constituit deloc o surpriză.

Surpriza a venit după moartea lui Londe, când o autopsie a descoperit foarte puțină masă tumorală în corpul său, în mod clar deloc suficientă ca să-l omoare. Avea câteva pete pe ficat și una pe plămân, dar nu era nici urmă de cancer la esofag, despre care toată lumea credea că îl omorâse. Meador a declarat pentru Discovery Health: „A murit de cancer, dar nu avea cancer”. De ce a murit Londe dacă nu avea cancer la esofag? Oare murise întrucât credea că o să moară? Cazul lui îl bântuia pe Meador la 30 de ani după moartea lui Londe: „Credeam că are cancer. El credea că are cancer. Toată lumea în jurul lui credea la fel…Oare i-am ucis cumva speranțele?”

Cazuri tulburătoare de nocebo sugerează că medicii, părinții și învățătorii pot să distrugă speranța programându-te să crezi că ești neputincios.” (Bruce H. Lipton)

PS: Bruce H. Lipton îl poți urmări, în perioada 21- 27 aprilie, la Flow Summit 2021. Împreună cu alți 44 de speakeri, influenți autori și vorbitori din domeniul spiritualității, dezvoltării personale, vindecării, motivației și succesului.

Înscrierile au început abia acum câteva zile și peste 18 000 de oameni s-au alăturat flow! Summit-ului.

Rezervă-ți și tu locul gratuit pentru întreaga călătorie, cu valoroase informații pentru creșterea ta personală comprimate în doar 7 zile, accesând link-ul:

error: Content is protected !!