Cum să-mi stăpânesc emoțiile, pentru că ele nu sunt raționale?
Perfect valid, întrucât gândurile raționale au nevoie de câteva secunde, așa încât este imposibil să avem reacții raționale la un eveniment neprevăzut. Fiindcă se întâmplă așa: regiunile de nivel inferior ale creierului evaluează rapid (ne întâlnim din nou cu 6), pe baze algoritmice, de supraviețuire, situația și iau o decizie – emoția – fara permisiune de la „vârf ” să zicem.
Așadar emoțiile sunt semnale de alarmă instantanee emise la un nivel inferior, generate de evoluție, ca să avertizeze centrul de comandă cu privire la situații posibil periculoase. Controlul nostru conștient asupra emoțiilor este redus.
Ce putem face este să învățăm din experiențe. Trăite pe proprie piele, pe de-o parte și cu accent pe această categorie, și prin observație, pe de altă parte. Așa vom fi pregătiți pentru diverse contexte exterioare generate de vulnerabilitățile noastre și care nu fac altceva decât să ne pună în fața acelorași tipuri de decizii. Odată învățată lecția, interiorizată, integrată, vom ști să gestionăm comportamentul, gestul în sine și astfel contextul exterior (cu infinite variațiuni pe aceeași temă) dispare. Cheia rămâne prin urmare nu emoția, pentru că aceasta nu poate fi controlată în mod conștient, ci caracterul comportamentului, menținerea activității de explorare și de căutare de a ieși din situații neplăcute.