Home Numeroetică Legile termodinamicii

Legile termodinamicii

0
Legile termodinamicii
Foto: Buffik

„Prima lege a termodinamicii spune că nu poți să obții ceva din nimic: adică nu există masă gratuită. Cu alte cuvinte, cantitatea totală de materie și energie din univers este constantă. Însă a doua lege este cea mai interesantă și poate, de fapt, să determine soarta unei civilizații avansate. Simplu spus, a doua lege a termodinamicii afirmă că entropia totală (dezordinea sau haosul) este întotdeauna în creștere. Aceasta înseamnă că toate lucrurile trebuie să dispară; obiectele trebuie să putrezească, să se descompună, să ruginească, să îmbătrânească sau să se fărâme. (Nu există niciodată o reducere a entropiei totale. Nu am văzut niciodată, de exemplu, ouăle prăjite sărind la loc în coajă. Nu am văzut niciodată cristalele de zahăr dintr-o cană de cafea dezamestecându-se brusc și sărind la loc în linguriță. Aceste fenomene sunt atât de rare, încât cuvântul „dezamestecare” nici nu există – nici în engleză și nici în vreo altă limbă.)

Așadar, dacă civilizațiile viitorului produc orbește energie pe măsură ce evoluează la stadiul de civilizație de Tipul II sau III, vor genera atât de multă căldură, încât planeta de baștină va deveni de nelocuit. Entropia, sub forma emisiilor de căldură, haos și poluare, va distruge în esență civilizația respectivă. În mod similar, dacă produce informație tăind păduri întregi și generând munți de deșeuri de hârtie, civilizația respectivă va fi îngropată în propriile deșeuri de informație.” (profesor Michio Kaku)

Du mai departe informația la nivelul anului 2100, când,„după toate probabilitățile, vom controla computerele prin minisenzori inserați în creier și, asemenea magicienilor, vom mișca obiectele cu puterea minții. Inteligența artificială va fi dispersată în tot mediul înconjurător, iar lentile de contact legate la internet ne vor permite accesul la baza de informații a lumii sau vor produce orice imagine ne dorim într-o clipită.”

Acum înțelegi de ce deja suntem îngropați în munți de gunoaie electronice?

error: Content is protected !!